Frihet

Jonathan Franzen

Frihet

Författare:
Jonathan Franzen
Förlag:
Brombergs

När Jonathan Franzens roman Freedom utkom förra året utnämndes den snart till en av de riktigt stora amerikanska berättelserna om vår tid. Här tecknar Franzen ett skarpt, ömsint och humoristiskt porträtt av medelklassfamiljen Berglund, där makarna Patty och Walter som medvetna medborgare och föräldrar kämpar för en bättre värld.

Familjen Berglund var bland de första ur den välbärgade medelklassen som flyttade in på Barrier Street. När de kom dit var gatan del av ett nedgånget och förslummat område, men Berglunds flytt markerade starten på en ny tid. Allt skulle bli bättre, större, fräschare. Berglunds var välutbildade, entusiastiska och framåtsträvande – ett perfekt exempel på den amerikanska drömmen.

Men bara några år senare ser bilden helt annorlunda ut. Familjen Berglund är sig inte längre lik. Vad är det som har hänt? Vart tog idealen och drömmarna vägen?

I Frihet målar Jonathan Franzen upp en detaljerad och fascinerande bild av dagens amerikanska samhälle, där det som en gång var den urbana medelklassens dröm tycks slå knut på sig själv och förvandlas till en mardröm. Franzen blandar träffsäkert humor och allvar i en gripande och storslagen berättelse om hur vi lever våra moderna

"Vår tids litterära geni. En modern klassiker!"
Guardian UK