Hövdingens bägare

Välkända detektiver, resor till främmande världar och nu - VIKINGAR!

Hövdingens bägare

Författare:
Martin Widmark
Förlag:
Bonnier Carlsén
ISBN:
9789163868832
Bandtyp:
Inbunden
Språk:
Svenska
Med inspiration från Frans G Bengtsson har Martin Widmark inte väjt för det burleska, utan brett på rejält i en serie mustiga rövarhistorier om den unge pojken Halvdan, som hamnar i det ena äventyret efter det andra, tillsammans med kompisen Meia.
För de lika drastiska och tillika tidstrogna bilderna svarar illustratören och arkeologen Mats Vänehem.
I den första delen i Halvdan Viking-serien, "Hövdingens bägare", får vi lära känna Halvdan, som bor i Östbyn sedan några år tillbaka. Egentligen skulle han ha följt med sin pappa på vikingafärd, men en allvarlig skada i foten gjorde att han blev kvar i byn, hos smeden Björn.

Halvdan är liten till växten och haltar, men ett geni på att skalda. Något som han får stor användning för på sina många äventyr, då det handlar om att vinna råbarkade vikingars förtroenden. Inte minst har han användning av det i mötet med Ragnar Drakdödare, hövdingen i Östbyn, som alla är livrädda för. Tillsammans med Meia, hövding Ragnars modiga brorsdotter, räddar Halvdan Östbyns hövding från att bli rejält lurad av hövdingen i Västbyn.

"Halvdan Viking" är en ny serie av Martin Widmark och illustratören Mats Vänehem. Så här säger Martin Widmark själv om att skildra vikingatiden: "Att skriva för barn om våra, stundtals våldsamma och giriga, förfäder innebar att kryssa mellan respekt och avsky. Respekt för till exempel deras mod och båtbyggarkonst och avsky för blodsoffer, strandhugg och slavhandel. Men att försöka komma runt dessa ingredienser var inte heller möjligt.

Den andra delen i Halvdan Viking-serien, "Främlingen grav", utkommer i juni 2012.

Halvdan Viking - en Röde Orm för barn skriven av succéförfattaren Martin Widmark

 

Mustiga rövarhistorier om vikingpojken Halvdan, som hamnar i det ena äventyret efter det andra.

Relaterat

Krönika Martin Widmark

KRöNIKA MARTIN WIDMARK

I många år har jag kuskat runt i svenska skolor och gjort författarbesök. Det har blivit upp mot tusen klasser under åren – och varje gång jag möter En Läsande Klass infinner sig alltid samma tanke. Varför gör inte alla så här?

Inspirationsresor