Minnet av en smutsig ängel

I Minnet av en smutsig ängel berättar Henning Mankell den otroliga historien om hur en svensk kvinna i början av 1900-talet kom att driva en av de mest framgångsrika bordellerna i Moçambique.

Minnet av en smutsig ängel

Författare:
Henning Mankell
Förlag:
Leopard

Med utgångspunkt i historiska fragment, de få fakta som har hittats, bygger Henning Mankell en fascinerande roman om en ovanlig kvinna.

Hanna Lundmark växer upp i det kalla Sverige under knappa omständigheter. En fattig ängel, kallar fadern henne. Ödets vindlingar för Hanna långt bort från hemmet, och hon hamnar i Afrika vid en tid då kolonialismen är stark och ingen någonsin ifrågasätter den vita rasens överlägsenhet. Allra längst ned på samhällsstegen står de svarta kvinnorna och ingenstans syns det så tydligt som på bordellerna.

När Hanna blir ägare till en av dessa bordeller, hamnar hon dock i en helt annan position. Plötsligt blir hon en av de som har makt över andra. Hon försöker hjälpa de prostituerade, men de färgade kvinnorna på bordellen ser henne ändå som en företrädare för den vita överklassen. Upplevelsen förändrar Hanna, som smälter in i en ny roll: hon blir den smutsiga ängeln.

Författare

Henning Mankell

HENNING MANKELL

Henning Mankell, f. 1948, är en av våra mest lästa och uppskattade författare på senare år. Hans böcker om Ystads-polisen Kurt Wallander hör till vår tids verkliga storsäljare.