Där kräftorna sjunger av Delia Owens

– Förhandsläsarna har tyckt till!

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Där kräftorna sjunger" av Delia Owens. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Christina Garborg - Betyg 5/5

Vilken pärla till roman det här var. 

Vi får följa Kya under hennes uppväxt i träskmarken. Hennes samspel med naturen leder till elaka rykten och smeknamnet "träskflickan" etsar sig snart fast hos invånarna i den närliggande byn. När stadens omtyckta och snygga quarterback hittas död så tar det inte många sekunder innan alla är överens om vem som är skyldig. 

Delia Owens lyckas verkligen med att beskriva miljöerna i North Carolina så att det känns som att du själv befinner dig i träsket med Kya. Det är en smärtsam och fantastisk roman om att vara ensam, utanförskap men också vänskap. Jag var tvungen att pausa emellanåt för att jag verkligen inte ville att boken skulle ta slut. Berättelsen flöt på ohindrat och de två olika tidslinjerna flätas samman på ett otvingat sätt. Berättelsen höll hela vägen till slutet som varken kändes framstressat eller krystat. Kya är en karaktär jag är glad att ha fått lära känna och jag kommer bära med mig henne länge.

Sandra Stjernfeldt - Betyg 5/5

Där kräftorna sjunger är en mycket berörande berättelse. Owens målar fram miljöerna så vackra och väsenfyllda att de definierar hela boken. Berättelsen om Kya, som växer upp i ensliga träskmarker på 1950-talet, vävs samman med den om ett mord i sena 1960-talet, vilket också tillför spänning. Kya, vars enda vän är naturen, har en väldigt sorglig uppväxt, som väcker mycket empati hos läsaren. Den får en att tänka på vad dagens allt ökade ensamhet kan göra med oss, och hur mycket en utsträckt hand kan betyda. I det stora hela är det fint med Kyas kontakt med naturen, ett perspektiv på varandet som undgår många idag.

Cecilia Wiberg Halvarsson - Betyg 5/5

Så fantastiskt det är när man efter att ha läst baksidestexten till en bok får den där känslan av att det här är nog en bok helt i min smak! Ännu mer fantastiskt blir det när man under läsningens gång njuter av varje kapitel, varje sida, varje mening och varje ord. Känslan av att man inte vill att det ska ta slut växer sig större ju längre man läser.

Det här var en sådan bok för mig!

Bokens huvudperson, Kya, fattar jag snabbt medkänsla för. Personbeskrivningen är väldigt tydlig och jag har lätt för att leva med Kya i både hennes elände och i hennes utveckling. Det finns flera väldigt fina karaktärer med i berättelsen som griper tag i mig som läsare. Platsen där Kya lever sitt liv är också otroligt tydlig, jag kan riktigt känna både dofter och höra ljud.

Under läsningens gång blir jag flera gånger känslomässigt berörd av de saker Kya behöver genomleva. När den sista sidan är läst och jag tar mig tid att fundera över den gripande och ibland tragiska men också väldigt vackra historien jag just tagit del av inser jag att även om händelserna utspelade sig för många år sedan är mycket högaktuellt även i vår tid.

Jag kan känna mig avundsjuk på er som ännu inte har tagit del av denna bok, ni har en fin läsupplevelse framför er! Tror jag behöver läsa den en gång till....

Anna Hallqvist - Betyg 5/5

Jag hade förmånen att få förhandsläsa denna pärla på svenska och det är jag väldigt glad för. För den är fantastisk. Språket, naturskildringarna och känslan av ensamhet, riktig ensamhet, berör. Kya lär sig tidigt att de flesta människor lämnar, man är sig själv närmast. Men ett fåtal ser henne och återkommer, på gott och på ont. Och även om det är en i grunden tragisk historia så inger den så väldigt mycket hopp. Det är en bok om överlevnad, en touch av Djungelboken och Tarzan, fast det är Moder Natur som uppfostrar en väldigt liten flicka. Eller egentligen en ung kvinna som lär sig hantera livet och mänskligheten genom att studera naturen. I överlevnaden existerar också en viss dos av hämnd. Det ingår en liten mordhistoria och inkompetenta poliser, men det är egentligen ett bispår, det bästa i den här boken hittar jag i naturen och Kya, Träskflickan. Läs den!   

Moa Silvander Malmros – Betyg 4/5

”Gå så långt du kan – långt dit ut där kräftorna sjunger. Långt ut i bushen, där det vilda fortfarande är vilt”. De orden hade Kya fått höra av sin mamma redan när hon var en liten flicka. Långt innan hon lämnades ensam i våtmarken och långt innan hon kunde förstå att hon själv skulle vara en del av det vilda.

I boken får man följa Kya, en liten flicka som lämnas ensam åt sitt öde mitt ute i våtmarken vid North Carolinas kust. Hennes kamp för överlevnad är gripande samtidigt som hon i sin överlevnadsstrategi blir ett med naturen där hon hittar kraften till överlevnad. Det gör stundtals ont att läsa om hennes utsatthet, ensamhet och hennes upptäckt av människors fördomar, vilket gör henne alltmer skygg och tillbakadragen. När Kya träffar Tate upplever hon för första gången kärleken. Tate ser trots sina unga år Kyas potential och ser som sitt uppdrag att utbilda henne och banden dem emellan knyts allt hårdare. Tate slits dock mellan sitt liv i civilisationen och sin kärlek till Kya. Hennes skygghet och liv i det vilda får honom att vackla.

Parallellt med berättelsen om Kyas liv och uppväxt får man följa mordutredningen av Chase Andrews, stadens populära quarterback och redan tidigt i boken förstår man att berättelserna kommer att vävas in i varandra och förena dessa två personer, trots att de befinner sig mycket långt ifrån varandra i samhällets struktur.

Berättelsen om Kya ”träskflickan” är en berättelse om utsatthet och ensamhet. Det är en berättelse om människors rädslor och fördomar. Men det är också en berättelse om naturens och kärlekens kraft.

Boken är en riktig bladvändare och svår att lägga ifrån sig. Spänningen byggs upp successivt samtidigt som man slås av de fantastiska naturskildringarna som Owens beskriver i sin text. Kan varmt rekommendera denna bok.