"Allis son" av Magnhild Haalke
– Förhandsläsarna har tyckt till! Betyg: 3,8/5
För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Allis son" av Magnhild Haalke. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.
Alice 3/5
Allt som allt en spännande läsning, där slutet är pricken över i:et.
Alli och hennes son Elling bor på en ö i den norska skärgården, där det för det mesta är kargt och grått. Alli kämpar med Elling som har livlig fantasi och vill råda sig själv, hon vill inget hellre än att han ska passa in och vara trygg från andras dömande blickar och ord. Hon pendlar mellan att vilja beskydda honom och ta till våld, vilket gör henne oberäknelig för pojken. Det går att känna barnets rädsla för mamman och andra vuxna, han förstår inte deras reaktioner när han bara vill leka. Varför är de arga? Vad gör jag för fel? Samtidigt är Alli hans enda trygghet, de har bara varandra. Tillvaron på ön är isolerad och man får en närmast klaustrofobisk känsla av att läsa, samma sak som Alli och Elling känner. De vill bort men kan bara stanna.
Haalke skapar karaktärer som är lätta att ogilla, och ibland upplever jag vissa som för endimensionella, men det är i glimtarna av sympati som det blir intressant att läsa. De är stundvis desperata och tröstlösa för att sedan upplevas kalla och grymma, vilket gör att man är på tårna även i mer långdragna passager. Allt som allt en spännande läsning, där slutet är pricken över i:et.
Linus 3/5
Det är en tidlös berättelse om utanförskap, moderskap och friheten att vara annorlunda.
"Allis son" är en roman där vi får följa relationen mellan modern Alli och hennes son Elling, som bor tillsammans med sina stränga svärföräldrar på en avlägsen norsk ö. Deras liv präglas av fattigdom, och maken Estil tvingas resa bort under långa perioder för att försörja familjen. Alli försöker anpassa sig till denna tuffa tillvaro, samtidigt som Elling, en pojke med livlig fantasi och en törst efter äventyr, drömmer om en större värld än den som omger honom.
Ellings rika fantasi och lekfulla berättelser är hans sätt att göra vardagen mer spännande, men det skapar också friktion i ett samhälle där normerna är strikta. När hans lillasyster föds, får han svårare att hantera sin svartsjuka, vilket leder till att Alli blir alltmer överbeskyddande. Samtidigt känner hon sig maktlös inför omgivningens kritiska blickar.
"Allis son" är inte bara en skildring av en mors oro utan också en stark samhällsanalys om hur stränga sociala regler kan forma och begränsa relationer. Det är en tidlös berättelse om utanförskap, moderskap och friheten att vara annorlunda.
Nina 4/5
Allis son är en klaustrofobisk och omskakande berättelse om utanförskap, moderskap och ett barns ouppfyllda längtan.
Alli och hennes son Elling lever i ett fattigt fiskeläge utanför norska kusten på 1930-talet. Det är kargt och slitsamt, såväl rent fysiskt - det är ett hårt liv att försöka förtjäna sitt uppehälle och ställa mat på bordet - som känslomässigt. Alli lever på nåder hos sina utstuderat elaka svärföräldrar, medan maken är på sjön. Hushållet präglas av kyla och sträng gudfruktighet.
Genom ett slags flytande berättarperspektiv glider vi läsare mellan Elling, som i början av romanen beskrivs som en annorlunda gosse med livlig fantasi och en obändig lust att rimma och uttrycka sig, den förskrämda och hunsade Alli och människorna som rör sig runt dem. Alli önskar inget annat än att pojken ska vara “vanlig”, lydig och gudfruktig. Elling å sin sida känner sig instängd och missförstådd. Konflikten eskalerar ju äldre Elling blir och när lillasystern föds djupnar avgrunden mellan pojken och omvärlden. Allis son är en klaustrofobisk och omskakande berättelse om utanförskap, moderskap och ett barns ouppfyllda längtan.
Cristina 4/5
Jag blev rörd av att läsa boken, som är absolut läsvärd och till och med högaktuell med tanke på dagens samhällsproblem! Ta dig tid!
Jag kände för lilla, annorlunda Elling från första sidan och jag tyckte både synd om och blev arg på hans mor, Alli, som kämpade för att passa in i det lilla samhället på Bekkerøya, oförstående för sin sons behov, trots sin kärlek.
”Du förstår inte att du inte förstår.” - stackars annorlunda Elling, stackars Alli, en ensam, osäker, okunnig och trött mor och stackars Tone.
Hade Tone haft ett annat öde om storebror Elling hade fått rätt hjälp? Hade Elling fått en chans om hans föräldrar hade vetat bättre, om de själva hade haft ett annat liv?
Magnhild Haalke är en mästare på beskrivningar av små, vardagliga ting och vi tvingas läsa bortom raderna när allvaret slår in.
Jag blev rörd av att läsa boken, som är absolut läsvärd och till och med högaktuell med tanke på dagens samhällsproblem! Ta dig tid! Blunda och se allt genom Ellings ögon och hör Allis tankar, rädslor och tvivel! Bläddra vidare i boken och du får känna den fuktiga luften och stänk av havets salta droppar!
En stark 4 får denna bok av mig!
Lars 5/5
”Allis son” av Magnhild Haalke från 1935 är en synnerligen läsvärd och alltjämt relevant bok.
Låt oss genast slå fast att ”Allis son” av Magnhild Haalke från 1935 är en synnerligen läsvärd och alltjämt relevant bok. Den lille Elling, bokens gripande huvudperson, är i övrigas ögon eljest och skulle idag troligtvis diagnostiseras med någon bokstavskombination och bli föremål för ideliga sociala insatser. ”Det var bra att en fick vara ensam om något”, tänker han om den smärta han upplever. Han plågas av insikten om att ingen förstår honom och de tvära kasten i hans sinnelag, av en kringskuren uppväxt med mamma, farmor och farfar, av faderns frånvaro – och även av fysisk misshandel. Elling är dock inte ensam om smärtan. Även läsaren känner den genom Haalkes pregnant skärskådande skildring.
Språket samspelar på ett tonsäkert sätt med bokens miljöer. Den yttre miljön – med öliv på klippor och i småstugor i havsbandet – är karg och kärv vilket får genklang i språket, medan Ellings inre världar, som får honom att rimma och notera i sin blå bok och vilka hans omgivning står oförstående och frustrerade inför, stundvis blommar så vackert vilket skapar en dynamik. Nämnas bör i sammanhanget givetvis även den mycket förtjänstfulla översättningen.