Bärarna av Jessica Schiefauer

– Förhandsläsarna har tyckt till!

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Bärarna" av Jessica Schiefauer. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

My Thulin - Betyg 4/5

I Bärarna får vi följa med in i en värld där en smitta har härjat i decennier. Män och kvinnor lever åtskilda men kvinnorna är det som styr. Samhällets resurser delas systerligt eller använd i jakten på ett botemedel.

Här får vi följa med i Nikkis perspektiv. Nikki den varma kvinnan som drivs av en stark moralkompass men också av en vilja att passa in och gärna leva upp till det som förväntas av henne. Hon är lugn, eftertänksam, gillar att läsa och älskar språk. Nikki lever med Simone, och hela deras tillvaro ställs omkull när Simone en dag berättar att hon absolut vill ha barn. De visar sig bli en kamp utan dess like. Nikkis upptäcker också sidor hos Simone och hos sig själv som hon inte hade kunnat föreställa sig.

Bärarna känns högaktuell med den pandemi som finns i världen. Den känns obehagligt nära trots att allt bygger på en ren fantasi värld. Det är oerhört intressant att få se vad människor gör mot varandra när man känner att ens eget liv sätts på spel. Hur fel allting kan gå när felaktig informations sprids. Hur rädslan för förändring oftast hämmar oss som människor istället för att låta oss växa till vår fulla potential.

Bärarna är på många sätt magisk, även om det är ett tungt ämne så hänförs jag av Jessica Schiefauers sätt att måla upp denna värld. Många gånger är jag där, känner och ser och upplever det som Nikki gör. Det kommer helt klart från det fantastiska språk som boken innehåller.

Caroline Vågerstam - Betyg 4/5

Bärarna är en mycket speciell bok olik i stort sett allt annat jag har läst . Vi befinner oss i ett annat samhälle i en helt annan tid. Där skillnaden mellan könen veekligen har ställts på sin spets. Vad gör egentligen den intensiva längtan efter barn med oss. Och är samhället beroende av barnafödande? Vem i en relation har rätt att bestämma över det? En ångestframkallande men mycket drivande bok. Språket är både poetiskt och rättframt på en och samma gång.

Anna-Sara Wallin Borg - Betyg 3,5/5

Jessica Schiefauers bok Bärarna ligger helt rätt i tiden. Runt om oss härskar en pandemi, en pandemi som vi inte riktigt vet när den är över och hur vi utifrån den ska förhålla oss till varandra. I Schifauers bok handlar det om bärare och spridare. Spridarna som är inlåsta i ett reservat och bärarna lever i ett samhälle uppbyggt av och för kvinnor. Vi följer bäraren Nikki i relationer och i vad som utmynnar i en graviditet med ett blivande barn i en säck hon egentligen inte skulle bära. Jag upplevde att det till en början var lite svårt att riktigt få grepp om huvudpersonen Nikki (och vilka alla de andra personerna var och deras inbördes relationer), men på något vis blir jag fångad av Schifauers återkommande händelser som ger mig mer och mer information om samhället och människorna som lever där. De lever i rädsla och lite under hot, men vad baseras rädslan på? Vad är det värsta som kan hända?

En tankeväckande och relativt lättläst bok.

Stefan Lidman - Betyg 3/5

I Bärarna av Jessica Schiefauer får vi följa Nikki som lever i en dystopisk framtid sargad av en farsot som tvingar män och kvinnor att leva åtskilda. Kvinnorna i ett till viss del utopiskt matriarkat och männen hålls fångna i något man närmast kan jämföra med koncentrationsläger. Boken berör flera samtida frågor även om de inte är direkt applicerbara på vår värld.

Som i alla fantasy/Sci Fi-romaner kan det ta ett tag att hitta känslan och förstå den nya värld man kastas in i vilket jag i början upplevde frustrerande. Författaren fastnar heller inte i ett överdrivet fördjupande eller förklarande i sakers natur men efterhand faller saker på plats vartefter att historien byggs vidare.

Som något bevandrad i dessa genrer kan man hitta en rad influenser från liknande titlar men som i denna bok byggs ihop på ett bra sätt. Boken är lätt och snabbläst och jag läste boken i endast två sittningar. Historien har ett bra driv och flyter på ända till ett nästan provocerande abrupt slut.

Jag har inte tidigare läst något av författaren som tidigare släppt böcker inom barn- och ungdomslitteraturen men jag skulle nog säga att även denna bok torde tilltala unga vuxna snarare än den mogna läsaren.

Kristin Olsson - Betyg 3/5

Vad som skulle kunna hända med en mänsklighet som levt över 100 år i en pandemi får läsaren veta i denna roman. Här har samhället blivit ett matriarkat där enbart kvinnor styr och lever tillsammans helt utan män. Männen anses vara de som sprider smittan och har tvingats i karantän.

Romanen hade fått ett högre betyg om inte de första 70 sidorna hade haft onödigt långa och detaljerade beskrivningar, som berättade hur kvinnorna levde tillsammans och vad de gjorde, utan att det egentligen hände någonting.

Sedan kom det små magiska detaljer som byggde upp en spänning och ledde berättelsen framåt. Den påminner mycket om en folksaga i stilen och sättet att berätta. De teman som tas upp i romanen är de evigt existentiella: vad det innebär det att vara människa. Det blir en mäktig saga. Om det kommer en fortsättning kommer jag definitivt läsa den.

Största behållningen var det vackra språket med metaforer som beskrev känslor väldigt exakt.