bokomslag Den Kompletta Sojareceptkookboken
Mat & dryck

Den Kompletta Sojareceptkookboken

Katarina Jakobsson

Pocket

539:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 5-10 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 306 sidor
  • 2022

Vad r sojabna?

Sojabna (Glycine max) r en relativt ny grda i Afrika. Under de senaste ren har dess produktion kat avsevrt, delvis p grund av forskningsframsteg fr att "tropicalisera" baljvxten.

De flesta livsmedelsbutiker har en mngd olika sojaprodukter, inklusive sojamjlk, kttimitation och modersmjlksersttning. Till skillnad frn de flesta vxter r soja ett komplett protein, vilket innebr att det innehller alla essentiella aminosyror. Detta gr att soja kan erstta animaliska produkter, som r de vanliga kostkllorna fr komplett protein, och gr soja till ett vlkommet tillskott till vxtbaserad kost.


Sojabnor produkter


A. Sojamjlk

Att mala, bltlgga och sila sojabnor skapar en mild smakande vtska som kallas sojamjlk. Sojamjlk r vanligtvis en lmplig ersttning fr mejerimjlk. Vanilj och choklad sojamjlk sljs ofta tillsammans med smakls sojamjlk, som alla vanligtvis frpackas i aseptiska behllare. En 1-kopps servering sojamjlk har i genomsnitt 104 kalorier, 6 gram protein och 3,5 gram fett. Berik sojamjlk r en bra klla till kalcium, jrn, vitamin B-12 och vitamin D.

B. Tofu

Sojabnsmassa - eller tofu - skapas genom att soja curdling med ett koaguleringsmedel. Tofu, som har minimal smak, kan ltt absorbera kryddor och smakmnen. Fast tofu r tt och anvndbar i rror eller soppor. Mjuk tofu r mosigare och fungerar i stllet fr yoghurt i smoothies. En 1/2-kopps portion fast tofu har 88 kalorier, ver 10 gram protein och 5 gram fett. Krmiga desserter med tofu r vanliga i livsmedelsbutiker, liksom vanliga tofublock med varierande fasthet. De flesta

10

asiatiska marknader har frsk tofu, som har en mjukare konsistens och smak.

C. Sojasser

Sojass r en av de vanligaste sojaprodukterna som finns. Denna mrkbruna vtska med salt smak grs genom att sojabnor jser. Shoyu och tamari r vanliga sorter av sojass och r vanligtvis tillgngliga i olika niver av mrker. En 1-tsk servering tamari har 4 kalorier och 335 milligram natrium. Grnsaks-, ktt- och tofurtter krver ofta sojass, men det anvnds till och med i vissa kakrecept.

D. Sojabnsolja

Enligt The United Soybean Board innehller de flesta margariner, matfetter och salladsdressingar sojaolja. Dessutom r det mesta av "vegetabilisk olja" du ser i mataffren ren sojaolja. American Heart Association listar sojabnolja som ett skert fett fr att upprtthlla hlsa och livslngd. En 1-tsk portion sojaolja har 40 kalorier, 4,5 gram fett och mindre n 1 gram mttat fett. Sojaolja r mestadels smakls, vilket gr den till en icke-ptrngande ingrediens i de flesta rtter.

E. Andra sojaprodukter

Sojabnor r en otroligt mngsidig ingrediens som anvnds fr att gra mnga produkter som finns runt om i vrlden. Ngra exempel r vispad sojatopping, sojaost, sojayoghurt, sojantssmr, sojagryn, sojaglass, sojakttalternativ och sojantter. Yuba, som...

  • Författare: Katarina Jakobsson
  • Format: Pocket/Paperback
  • ISBN: 9781837628926
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 306
  • Utgivningsdatum: 2022-10-07
  • Förlag: Katarina Jakobsson