Märit kliver av tåget i Lund utan att själv förstå varför. Det är över femtio år hon senast var här och hon har inte längtat tillbaka en sekund. Hit kom hon som lovande läkarstuderande på 60-talet, en tid då folkhemmet växte och blomstrade. Men på Norra kyrkogården vittnar en massgrav om en annan verklighet. Här hamnade patienterna från Vipeholm, den stora anstalten för så kallade sinnesslöa strax utanför Lund. Det var där hennes bror gick under. Han som kallades Tok-Lars, Vidundret eller Haltelyttelasse. Vad var det som hände för alla dessa år sedan? Och vem bär egentligen skulden? Ditt liv och mitt är en berättelse om en systers sökande efter sanning och upprättelse, om dem som inte fick vara med när svenska folket blev världsmästare i välfärd. En omskakande roman om hämnd, familjehemligheter och skuld. Majgull Axelsson (1947) slog igenom med Aprilhäxan (1997) som belönades med Augustpriset. Senast utkom hon med Jag heter inte Miriam.
Jag tänkte också att ämnet kanske var för tungt, men när jag väl hade börjat läsa så ångrade jag mig inte en sekund. Grymt bra folkhemskritik och flow!
Maxgull Axelsson är aldrig rädd för att gräva i det dunkla Sverige. Denna gången är det synen på psykiskt sjuka som är under luppen. Vi får följa Märit under hennes uppväxt i Norrköping och under hennes vuxna liv där skam och skuldkänslor präglar henne. Axelsson skriver enkelt men elegant och man vill läsa vidare!
Majgull Axelsson tillhör en av mina favoritförfattare och hon gör mig inte besviken denna gången heller. Om 60-talet, trasiga familjer och vården på Vipeholm. Den gör ont att läsa men man kan inte låta bli att dras med av historien.