559:-
Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar
Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-
Naturen är en väv av beroenden. Växter och djur påverkas av varandra och av den omgivning de lever i. Ekologi handlar om dessa samband mellan organismer och deras miljö. Kunskaper i ekologi ger oss förståelse för vilka konsekvenser olika miljöförändringar får och hur vi bör umgås med naturen för att den biologiska mångfalden ska bevaras.
Den här boken presenterar ekologins grundläggande begrepp, förhållanden och processer: Hur försörjer sig exempelvis djur och växter med näring och energi? Varför ser naturen olika ut på olika delar av jordklotet? Och hur samspelar växter och djur i ett ekosystem? Författaren vill både väcka förundran och nyfikenhet inför den värld vi lever i, men också vidga perspektiven och visa på konsekvenser av människans påverkan på ekosystemen genom exempelvis skogsbruk, jordbruk och utsläpp av olika ämnen.
I denna nya och rikt illustrerade upplaga har en rad uppdateringar gjorts och ett nytt kapitel har tillkommit om människans påverkan i ett globalt perspektiv. Det är en påverkan som har blivit allt mer uppenbar genom klimatförändringarna, överutnyttjandet av naturresurser och en drastiskt minskad biologisk mångfald – hot som behöver ses i ett större sammanhang och som inte kan lösas isolerade från varandra.
Boken vänder sig till studenter på högskolenivå utan tidigare naturvetenskaplig utbildning, men även till andra som intresserar sig för natur och miljöfrågor och vill veta mer.
Håkan Pleijel är professor i miljövetenskap vid Göteborgs universitet.
Innehållsförteckning:
1. Vad är ekologi?
En väv av beroenden
Ett missbrukat ord?
Ekologisk grundsyn
Biosfären – vår plats i universum
Ekologi och människans försörjning
Lokalt och globalt
Ekosystemtjänster
Referenser
2. Ekologi, energi och näring
Fotosyntes och respiration
Näringskedja och näringsväv
Näringsämnen
Ekologins grundprinciper – energins flöde och näringens
kretslopp
Referenser
3. Kretslopp
Kretslopp och miljöproblem
Kolets kretslopp
Syrets kretslopp
Kvävets kretslopp
Svavlets kretslopp
Skördeuttag och försurning
Havsförsurning
Referenser
4. Tillvarons gränser
Predatorer och parasiter
Konkurrens
Till ömsesidig nytta
Växtodling och klimat
Tolerans och optimum
Tolerans och konkurrens
Ekologisk nisch
Referenser
5. Miljö, anpassning och evolution
Arv och miljö
Det naturliga urvalet
Selektion och växtförädling
Fler exempel på urval
Urval och resistens
Livsstrategi
Samevolution
Feromoner
Mykorrhiza – svampar och växter i förening
Referenser
6. Folkräkning i vår herres hage
Begränsning och reglering
Debet och kredit
Att inte bli för många
Fjällbjörkmätarens härjningar
Lämmelår
Vandra för att överleva
Att vara växt
Referenser
7. Naturens
Den här boken presenterar ekologins grundläggande begrepp, förhållanden och processer: Hur försörjer sig exempelvis djur och växter med näring och energi? Varför ser naturen olika ut på olika delar av jordklotet? Och hur samspelar växter och djur i ett ekosystem? Författaren vill både väcka förundran och nyfikenhet inför den värld vi lever i, men också vidga perspektiven och visa på konsekvenser av människans påverkan på ekosystemen genom exempelvis skogsbruk, jordbruk och utsläpp av olika ämnen.
I denna nya och rikt illustrerade upplaga har en rad uppdateringar gjorts och ett nytt kapitel har tillkommit om människans påverkan i ett globalt perspektiv. Det är en påverkan som har blivit allt mer uppenbar genom klimatförändringarna, överutnyttjandet av naturresurser och en drastiskt minskad biologisk mångfald – hot som behöver ses i ett större sammanhang och som inte kan lösas isolerade från varandra.
Boken vänder sig till studenter på högskolenivå utan tidigare naturvetenskaplig utbildning, men även till andra som intresserar sig för natur och miljöfrågor och vill veta mer.
Håkan Pleijel är professor i miljövetenskap vid Göteborgs universitet.
Innehållsförteckning:
1. Vad är ekologi?
En väv av beroenden
Ett missbrukat ord?
Ekologisk grundsyn
Biosfären – vår plats i universum
Ekologi och människans försörjning
Lokalt och globalt
Ekosystemtjänster
Referenser
2. Ekologi, energi och näring
Fotosyntes och respiration
Näringskedja och näringsväv
Näringsämnen
Ekologins grundprinciper – energins flöde och näringens
kretslopp
Referenser
3. Kretslopp
Kretslopp och miljöproblem
Kolets kretslopp
Syrets kretslopp
Kvävets kretslopp
Svavlets kretslopp
Skördeuttag och försurning
Havsförsurning
Referenser
4. Tillvarons gränser
Predatorer och parasiter
Konkurrens
Till ömsesidig nytta
Växtodling och klimat
Tolerans och optimum
Tolerans och konkurrens
Ekologisk nisch
Referenser
5. Miljö, anpassning och evolution
Arv och miljö
Det naturliga urvalet
Selektion och växtförädling
Fler exempel på urval
Urval och resistens
Livsstrategi
Samevolution
Feromoner
Mykorrhiza – svampar och växter i förening
Referenser
6. Folkräkning i vår herres hage
Begränsning och reglering
Debet och kredit
Att inte bli för många
Fjällbjörkmätarens härjningar
Lämmelår
Vandra för att överleva
Att vara växt
Referenser
7. Naturens
- Format: Häftad
- ISBN: 9789151107141
- Språk: Svenska
- Antal sidor: 240
- Utgivningsdatum: 2022-08-08
- Förlag: Gleerups Utbildning AB