379:-
Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar
Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-
"Har vi i Sverige något skaldjur som det finns så mycket mytbildning omkring som kräftan?" Det frågar sig författaren, kräftfiskaren och journalisten Lars Gunnar Erlandson efter ett helt livs umgänge med det läckra, skalförsedda vattendjuret. I boken går han grundligt tillväga alltifrån de egna fångsterna, koken och kräftskivorna till djurets liv, ändrade livsbetingelser, till utbytet från flodkräftor till signaldito.
Här får vi följa de första signalkräftornas färd från de nordamerikanska sjöarna till inplantering i svenska vatten. Redan då var Erlandson med som journalist och återgav händelserna. Läsaren får likaså följa med på en resa där kräftor är huvudingrediens i de stora kalasen, med passande drycker ofta skildrade i den svenska litteraturen. Men också om dess roll i storpolitiken med inbjudna statschefer vid kräftfaten. Här berättas även om kräftans roll på matsedeln i andra länder och om hur den fiskas och tillreds på olika sätt. Hur och varför man plötsligt började fiska och laga kräftor för export till svenska kräftätare. Man får även insikter om andra kräftor och besläktade skaldjur, även dessa läcker-heter hamnar på krogarnas bord. Dessutom finns kräftor i helt andra sammanhang, inte lika tilltalande och doftande som på festdukade bord.
Lars Gunnar Erlandson är välkänd utrikesreporter vid Sveriges Radio, där han rapporterat från värl-dens alla hörn. Han är likaså författare till ett flertal böcker, bl.a. Mitt liv som röst trettio år i värl-den (2007), Lunch med Victor Borge (2009), Jakten på massmördaren som kom undan i spåren på Spanska sjukans virus 1918 och andra pandemier (2011), Utrikeskorrespondenterna: från runsten till twitter (2017). Bosatt i Stockholm. Olle Lindberg är legendarisk restaurangman och krögare med erfarenheter från bl.a. Operakällaren, Lejontornet i Stockholm och Halltorps gästgiveri på Öland. Han har även arbetat som lärare vid Grythyttan
Här får vi följa de första signalkräftornas färd från de nordamerikanska sjöarna till inplantering i svenska vatten. Redan då var Erlandson med som journalist och återgav händelserna. Läsaren får likaså följa med på en resa där kräftor är huvudingrediens i de stora kalasen, med passande drycker ofta skildrade i den svenska litteraturen. Men också om dess roll i storpolitiken med inbjudna statschefer vid kräftfaten. Här berättas även om kräftans roll på matsedeln i andra länder och om hur den fiskas och tillreds på olika sätt. Hur och varför man plötsligt började fiska och laga kräftor för export till svenska kräftätare. Man får även insikter om andra kräftor och besläktade skaldjur, även dessa läcker-heter hamnar på krogarnas bord. Dessutom finns kräftor i helt andra sammanhang, inte lika tilltalande och doftande som på festdukade bord.
Lars Gunnar Erlandson är välkänd utrikesreporter vid Sveriges Radio, där han rapporterat från värl-dens alla hörn. Han är likaså författare till ett flertal böcker, bl.a. Mitt liv som röst trettio år i värl-den (2007), Lunch med Victor Borge (2009), Jakten på massmördaren som kom undan i spåren på Spanska sjukans virus 1918 och andra pandemier (2011), Utrikeskorrespondenterna: från runsten till twitter (2017). Bosatt i Stockholm. Olle Lindberg är legendarisk restaurangman och krögare med erfarenheter från bl.a. Operakällaren, Lejontornet i Stockholm och Halltorps gästgiveri på Öland. Han har även arbetat som lärare vid Grythyttan
- Format: Inbunden
- ISBN: 9789189065420
- Språk: Svenska
- Antal sidor: 173
- Utgivningsdatum: 2022-09-02
- Förlag: Carlsson