”Det handlar om att släppa ner garden”

– Intervju med Denise Rudberg

Denise Rudberg har snabbt blivit en av våra mest älskade författare. Med romanserien Kontrahenterna riktar hon våra blickar mot historien och låter kvinnorna kliva fram i rampljuset. Vi träffade Denise för att höra mer om böckerna och hur hennes personliga historia nästlat sig in i handlingen.


Denise Rudberg. Foto: Kristian Pohl

Hur kom det sig att du ville skriva Kontrahenterna?

– Först och främst grundar det sig i att jag är extremt historieintresserad. Därtill har jag en intressant släkthistoria att luta mig mot, det gjorde det hela oemotståndligt lockande för en författarhjärna.

I böckerna följer vi tre kvinnor, kändes det viktigt att göra en historisk skildring med just kvinnliga huvudkaraktärer?

– Generellt så har ju kvinnorna fått stå rejält i skuggan när det kommer till historiska skildringar. Historia har ju länge varit något som ansetts som ”männens arena” varför också berättelserna fått den vinkeln. Personligen var jag till en början mest intresserad av det vardagliga livets utmaningar ur kvinnornas perspektiv, men varefter att jag lärt mig alltmer så har det breddats. Jag kan utan att hymla idag påstå mig vara en ganska god kännare av Sveriges situation under andra världskriget även ur det militära perspektivet.

Var det något som förvånade dig när du gjorde research kring böckerna?

– Det som aldrig slutar förvåna mig är de ständiga parallellerna med nutiden. Allt var så annorlunda då, och samtidigt precis detsamma.

Sedan den första boken kom ut har läget i Europa förändrats. Kan man dra några paralleller mellan händelserna i boken och situationen idag?

– Likheten med vår nuvarande säkerhetspolitiska situation är skrämmande. Från hösten 1941 och framåt så stod vi inför ett massivt hot om invadering vilket ledde till ”Februarikrisen”. En kris som fick Sverige att mobilisera över 300 000 stridsdugliga män längs gränsen mot Norge.

Karaktären Iris är baserad på din mormor, som flydde från Estland med sina små barn. Varför var det viktigt att berätta hennes historia? 

– Min mormors historia är så oerhört stark och laddad, jag har sett det som min skyldighet att berätta om hennes utsatthet. En utsatthet hon delar med många andra kvinnor och barn världen över.

Du har delat din familjs historia i Sommar i P1, och har även sagt i en intervju ”att det allra mest privata är också det allra mest allmängiltiga”. Varför är det viktigt att öppna upp om det som är svårt?

– För att ju mer vi vågar prata öppet om det som är känslomässigt tungt så tror jag att vi hjälper varandra. Det får givetvis inte bli helt gränslöst, men det handlar om att släppa ner garden.

Tre böcker på din att-läsa-lista?

Statsministermordet av Hans-Gunnar Axberger, Där vassen viker av Linda Edgarsson, Ord och handling: ett liv i diplomatins tjänst av Jan Eliasson.

Om du bara fick läsa en bok resten av livet… Vilken skulle du välja?

Jane Eyre av Charlotte Brontê. Ingen bok kommer någonsin flytta bort den från min förstaplats. Den är den bästa av sagor.


Upptäck fler böcker av Denise Rudberg >>