”Jag är ganska lättskrämd”
– Intervju med Mari Jungstedt
Pilbågsmord, kroppar i raviner, väpnade rån och hängningar. Mari Jungstedt är en av de starkaste spänningsskaparna i Sverige under 2000-talet. Hon mixar magiska miljöer med makabra mord, men är själv är lättskrämd. Vi ringde upp Mari för att ställa några frågor om skrivandet och be om hennes bästa deckartips.
Mari Jungstedt är aktuell med en ny bok i sin färgstarka Málaga-serie. Foto: Anna-Lena Ahlström
Från Gotland till Gran Canaria och vidare till Málaga. Dina böcker utspelar sig i magiska semesterparadis. Vad tillför miljön till berättelsen?
– Miljön är nästan som en karaktär i sig. Den skapar också närvaro i berättelsen. Det finns en sinnlighet som miljön ger. När man berättar något vill man att läsaren ska känna och jag tror att miljön hjälper till för att känna närvaro i texten.
Finns det några svårigheter med att förflytta handlingen utomlands?
– Ja, det finns det. Dels är det researcharbetet med till exempel polisen som måste ske på spanska. Jag talar spanska obehindrat men kan inte alla facktermer. Att prata med en rättsläkare på spanska kan vara lite utmanande. Och att skildra en miljö som inte är min egen. Jag vill både skildra Spanien på ”rätt” sätt ur en spanjors vinkel. Gör man fiskgrytan precis så? Det finns många nyanser som man måste tänka på. Samtidigt som jag ska skildra miljön för svenskar. Att skildra miljön som en svensk men samtidigt ska en spanjor känna att jag gör den rättvisa.
Anders Knutas har blivit en favoritkaraktär för många. Har han några likheter med Lisa Hagel?
– Eftersom jag plockar från mig själv har Knutas en del av mig och Lisa har en del av mig. Jag skulle anta att vissa av sidorna har gemensamma drag. Både Lisa och Knutas är ganska vanliga människor. De är båda sympatiska personer som läsaren kan känna igen sig i, vilket jag också tror är varför böckerna är så populära. De är människor som brottas med samma problem som alla andra.
Innan molnen kommer var den första boken i serien om Lisa Hagel.
I Andra sidan månen hittas ett par mördad med pilbåge. Hur får du alla skrämmande idéer?
– Jag är ganska lättskrämd och använder mig också av min egna rädsla men det är berättelsen och intrigen som hela tiden styr mig.
Du har sagt att dina bokidéer ofta kommer till dig spontant. Vad var den tändande gnistan för Andra sidan månen?
– Jag får mina fragment som är en förnimmelse, en känsla. Mitt fragment för Andra sidan månen fick jag när jag själv badade i en badtunna i Norrland. Och då tänkte jag på vilka läskiga saker som skulle kunna hända där. Sedan hade en bekants dotter börjat med pilbåge.
Barndom och utsatthet under uppväxten är teman som berör i dina böcker. Kommer du någonsin skriva om det i någon annan litterär genre?
– Eftersom jag inte planerar så vet jag inte, men allt är möjligt.
Var skriver du helst din nästa bok? I Sverige eller Spanien – eller någon annanstans?
– Nästa bok vill jag helst skriva på verandan på Gotland när jag ser ut över enbuskar och martallar och lyssnar på havet.
Om du bara fick läsa en bok resten av livet. Vilken skulle det vara?
– Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
Tre deckartips från dig?
1. Sarek av Ulf Kvensler
2. I dina händer av Malin Persson Giolito
3. Fädernas missgärningar av Åsa Larsson