Intervju med författaren och journalisten Roger Lundgren

– "Jag hoppas att läsarna kommer se nya sidor av Kungen som de inte kände till"

Roger Lundgren är författare, journalist och en av Europas mest kunniga experter på kunglig historia. Nu är han aktuell med sin fjärde bok om kungligheter: "Kungen 50 år på tronen – en biografi". Vi träffade honom för en intervju där han delar med sig av intressanta tankar och reflektioner.


Pressbild: foto Pär Levander

 

1. Du har haft en nära relation till kungafamiljen under många år. Hur har den här relationen påverkat ditt perspektiv när du skrev boken?

Mitt umgänge med kungahuset är varmt men inte av en privat karaktär. Det är en professionell relation som baseras på ömsesidig respekt. Jag har genom åren mött kungligheterna många gånger, genomfört ett stort antal intervjuer och det är dessa observationer och samtal som utgör stommen i min bok om Kungen.

 

2. Att skriva en biografi om en offentlig person som kungen innebär sannolikt att hantera både positiva och utmanande aspekter av hans liv. Hur balanserade du detta när du skrev boken?

För mig har det varit en förmån att få berätta Kungens historia. Jag har tidigare skrivit om hans mamma, prinsessan Sibylla och hans faster drottning Ingrid. Eftersom de båda är avlidna var det enklare att berätta om dem. De kan ju inte läsa mina böcker.

Jag hoppas att läsarna kommer se nya sidor av Kungen som de inte kände till. Jag har dessutom inte duckat för svåra frågor som Kungens, ibland, knepiga relation med media. Jag hoppas jag har vart balanserad, men gillar man inte monarkin eller Kungen som person tror jag inte man kommer uppskatta min bok.

 

3. Boken täcker kungens femtio år på tronen. Kan du dela med dig av några av de mest minnesvärda ögonblicken eller händelserna som du valde att inkludera?

Jag har inte enbart skrivit om de sista femtio åren utan även om hans första 27 år. Jag tror många kommer tycka det är spännande att Kungen vuxit upp i ett matriarkat, hur han sedan han blev 50 år sökt svar på vem hans pappa var, hur han utformat den svenska monarkin, vad Drottningen betyder för honom och varför tsunamin berörde honom så mycket.

 

4. Vad hoppas du att läsarna kommer att ta med sig från din bok när de lär känna kungen på ett djupare sätt?

Min förhoppning är att svenska folket lär känna sin kung bättre, för även om han är landets kändaste person så tror jag att mycket om han är okänt för den stora allmänheten. Jag tycker jag presenterar nya sidor om honom.

 

5. Biografier har förmågan att ge en mer nyanserad bild av en person än vad allmänheten vanligtvis ser. Hur arbetade du för att fånga den mänskliga sidan av kungen i din bok?

Genom att verkligen lyfta fram hans personliga sidor - hans humor, hans förkärlek för god mat och dryck, hans omtanke för sina barnbarn och hans många intressen och enorma livsenergi. Alltså inte enbart hans sidor som monark utan även som människa.

 

6. Har du någon kul eller oväntad händelse från din research som kan få oss att skratta och se kungen från en ny och spännande vinkel?

Jag tror det finns många roliga sidor. Som att han är höjdrädd, avskyr fjäsk, gillar dajm och älskar skämma bort såväl barnbarn som husdjur (sina hundar).