"En av oss kommer dö ung" av Astrid Billengren

– Förhandsläsarna har tyckt till! Betyg: 4,2/5

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "En av oss kommer dö ung" av Astrid Billengren. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Astrid Hermansson 5/5

“ När jag har börjat läsa är det svårt att sluta.” 

En av oss kommer dö ung är en berättelse som jag tror kommer stanna kvar hos mig länge efter att jag vänt det sista bladet. Berättelsen om Ellen, Matilda, Hedvig och Bahar, om deras vänskap, kärlek, sorg, bråk och försoning läser jag på bara några dagar. När jag har börjat läsa är det svårt att sluta. Astrid Billengren berättar en historia som jag tror att många av oss kan känna igen oss i. Den här boken får mig att vilja höra av mig till min bästa vän i högstadiet, kolla läget, stämma träff. Prata gamla minnen och kanske, kanske att vi kan hitta tillbaka det vi hade. Vänskap är viktigt och den här boken får mig att tänka på det, både en och två gånger. Matilda och Ellens vänskap, "en relation så självklar som den bara kan bli som tvinnas av barndomens fingrar, av ungdomens logik". Såna vänner hoppas jag att vi alla fått växa upp med.

 

Amanda Dahlberg Glimnér 4/5

“Billengren skriver rått och ärligt om hur anhöriga och anhörigas anhöriga tacklar sorg, ilska, skuldkänslor, kärlek och svek.” 


Vi följer Matilda, vars bästa vän Ellen har begått självmord, och hur hon hanterar och bearbetar sorgen. Vad kunde hon ha gjort annorlunda? Fanns tecknen där hela tiden? Hon analyserar samtal och händelser för att hitta anledningen till att Ellen valt att avsluta sitt liv. Full av sorg och ilska handlar Matilda irrationellt och själviskt för att få svar. Men gapar hon efter för mycket när hon börjar nysta i det förflutna? Billengren skriver rått och ärligt om hur anhöriga och anhörigas anhöriga tacklar sorg, ilska, skuldkänslor, kärlek och svek. Hur tar man sig vidare när någon man älskar inte finns kvar?  
Jag har blivit irriterad och arg på karaktärer för att i nästa stund känna medlidande och ånger inför deras handlande.  
De korta kapitlen ger boken luft, ett väldigt bra val när berättelsen i sig är så pass tung. Det blir väldigt enkelt att säga ”bara ett kapitel till”. Nackdelen med de korta kapitlen är att det inte finns tid att känna djupt innan det är dags för nästa kapitel. 

 

Evelin Hindrikes 4/5

“Som läsare dras jag med i Matildas besatthet och plötsligt kan jag inte sluta läsa.” 

Boken inleds med att Matilda får beskedet om sin vän Ellens självmord. Språket flyter bra från början, men det är inte förrän handlingen är etablerad som det verkligen bränner till; när det som skavde i vänskapen börjar komma fram och händelser från det förflutna lyfts upp och omvärderas utifrån en vuxen blick. Matilda blir besatt av att förstå varför Ellen tog sitt liv, så besatt att hon får svårt att hantera sin egen vardag. Som läsare dras jag med i Matildas besatthet och plötsligt kan jag inte sluta läsa. Bokens huvudteman är kvinnlig vänskap och sorg, men den handlar också om att upptäcka vem man har blivit som vuxen och att jämföra det med den man trodde att man skulle bli. Emellanåt är den faktiskt också ganska rolig. En fin debut som jag rekommenderar till alla som tycker om att läsa om vänskap och relationer. 

 

Pelle Tivenius 4/5

“En emotionell ”detektivhistoria” som överallt söker svaret på frågan varför” ​

Mathildas, sen barnsben, bästa kompis Ellen tar livet av sig. Hoppar från sin balkong på fjärde våningen. 
Livet vänds upp och ner för Mathilda och det tighta tjejkompisgänget- kvartetten Mathilda, Ellen, Bahar och Hedvig men också Ellens mamma Rafaela. 
 
Vi får följa hur Mathilda och de närmaste vännerna vrider och vänder på tillvaron i sorgens svallvågor. Det är mycket mänskligt, rörande och sorgligt. 
Mathilda söker svar på Ellens död överallt. 
I sin barndomsminnen, hos Ellens mamma, hos Ellens siste pojkvän. Besattheten komplicerar Mathildas eget liv. Hennes äktenskap, jobb, graviditet. En emotionell ”detektivhistoria” som överallt söker svaret på frågan varför – vad som ledde fram till självmordet och om det på något vis hade kunnat förhindras. 

Berättelsen är en bitterljuv sorgesång om att leva med saknaden som en punkt av smärta som sänder ut ringar på vattnet när som helst. En smärta som finns där för alltid.

 

Johan Hatje 4/5

“Otroligt stark och viktig berättelse och en bok alla bör läsa.” 

Denna bok drabbar en hårt och får en att tänka tillbaka på sina skolår och livet idag med en allt större stress i samhället och olika krav och förväntningar man ställs inför. Samtidigt som just vänskap och sitt inre mående ställs i en väldigt hjärtskärande och skakig resa, otroligt stark och viktig berättelse och en bok alla bör läsa.