"Helga" av Bengt Ohlsson
– Förhandsläsarna har tyckt till! Betyg: 3,9
För några veckor sedan utsågs fyra medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Helga" av Bengt Ohlsson. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.
Maria 4,5/5
"Jag sträckläste boken så fort jag fick den i min hand, och blev verkligen inte besviken"
Såsom stort Söderberg-fan satte jag med stort nöje tänderna i Gregorius när den kom ut för 20 år sedan. Jag blev mycket förtjust i den, och kände mig nästan hemsk som tidigare hållit med Doktor Glas om pastorns uselhet.
När jag nyligen läste att det skulle utkomma en bok om Helga blev jag så glad så att jag tjoade till, och denna reaktion visade sig sen vid genomläsning vara helt berättigad. Jag sträckläste boken så fort jag fick den i min hand, och blev verkligen inte besviken. Helga är en slående beskrivning av den åldrade kvinnan vi fått möta som ung i både Doktor Glas och Gregorius, men här får vi verkligen lära känna henne på djupet.
Jag började min semester 2024 med Helga, och uppmanar med glädje alla andra att läsa den. Den är helt fristående från Gregorius, och kan läsas före eller efter den utan problem. Däremot är jag osäker på om den bör läsas av någon som inte läst Doktor Glas, eftersom jag vid läsning inte la vikt vid hur pass den förutsatte kunskap om den romanen.
Viktor 4/5
"Det är mänskligt och sårbart på ett realistiskt vis"
Helga har blivit ett par decennier äldre sedan vi senast stötte på henne när hon slumpmässigt påminns om sitt historiska förflutna i samband med sin bortgångne mans död. Det som för Helga är nyheter leder till en rad händelser som påverkar hennes liv, i det stora och i det lilla.
Men det är inte primärt bokens handling som gör den läsvärd. Med ett förtvivlande igenkännande får vi följa med in i Helgas innersta tankar som en stor del av oss förmodligen kan känna igen sig i, det grubblande och det hemliga. De tankar som varje människa tror att de är unika med. Det är mänskligt och sårbart på ett realistiskt vis.
Karaktären Helga är tidlös, men här har hon ramats in i ett vackert men rått skildrat 1930-tal som gör det möjligt att drömma sig bort till en annan tid.
Lena 4/5
"Läs boken är min rekommendation"
En mycket bra bok som är värd att läsa. Den utspelar sig i slutet på 30-talet men handlingen känns ändå aktuell med tanke på kvinnors utsatthet både inom familjen och samhället.
Boken handlar om Helga är en kvinna i 60-års åldern som är gift med Ivar och hon har tre barn, en dotter, som hon hade fått innan hon gifte sig med sin nuvarande man, och så har hon två söner tillsammans med Ivar. Hon har aldrig berättat sanningen om vem som är dotterns pappa och alla tror att det är pastor Gregorius, som hon var gift med tidigare och som är död. I själva verket är det Helgas älskare som är dotterns pappa. Nu är barnen vuxna och Helga har levt med en stor lögn hela sitt vuxna liv. Plötsligt dyker dotterns riktiga pappa upp i Helgas liv när en antikhandlare hittar en dagbok i ett lönnfack i en chiffonjé. I dagboken , som är skriven av doktor Glas, står att Helga bett honom om hjälp för att undkomma Gregorius närmanden. I dagboken står också sanningen om Gregorius död. Hela livet ställs på kant för Helga. Hon måste berätta för dottern först och främst och sedan för sönerna och maken.
Bengt Ohlsson skildrar Helgas olika stämningslägen och hennes oro inför att berätta om sin stora livslögn mycket bra. Läs boken är min rekommendation.
Lars 3/5
I sin nya bok så återvänder Bengt Ohlsson ännu en gång till Hjalmar Söderbergs klassiska dagboksroman Doktor Glas, men den här gången är det inte den inskränkte och motbjudande prästen Gregorius som står i centrum utan istället dennes unga och i äktenskapet olyckliga maka Helga som “räddas” genom att doktor Glas låter giftmörda Gregorius.
Ohlsson för fram berättelsen med lätt hand och att han är en god betraktare av människors beteenden och egenheter har han visat även i tidigare romaner. Detta blir dock inte sällan sidospår som får ta plats på bekostnad av romanens huvudsakliga handling. Centralt för Söderberg var de moraliska och eviga frågorna om livets värde, skuld, ensamhet och kärlek. Dessa aspekter åskådliggörs även i romanen om Helga men inte alls formulerat med samma språkliga och psykologiska komplexitet och det är först i slutet av boken som de tar form i egentlig mening. Berättartekniskt var det förmodligen klokt att tidsmässigt flytta fram handlingen till 1937 och där Helga nu är i 60-årsåldern, men kopplingarna bakåt via doktor Glas återfunna dagboksanteckningar liksom införandet av Helgas ungdomskärlek Klas Recke i handlingen blir tämligen krystade och sökta. De historiska och samhälleliga omständigheterna för kvinnor under sekelskiftet jämfört med den tid som Helga utspelas i kunde också ha belysts tydligare.