5 snabba frågor till Stefan Ahnhem
Stefan Ahnhem är en prisad deckarförfattare vars böcker har sålts i miljoner exemplar. Med sin senaste bok Bytet ger han sig in i en ny genre, en psykologisk thriller. Ta del av Stefans tankar bakom boken, skrivprocessen och vad som inspirerar honom.
Foto: Gabriel Liljevall
Hur uppstod idén bakom din nya bok Bytet?
Det där med hur en idé uppstår är inte alltid något som jag minns. Ofta är idén plötsligt bara där. Men med Bytet kommer jag fortfarande ihåg hur jag stod hemma i köket med ett upphällt glas vin i full gång med att laga en fredagsmiddag medan jag och min fru pratade om den kommande sommaren. Att göra ett husbyte och låta några andra fira sin semester på vårt skärgårdsställe kom upp på tapeten. Några sekunder senare gick min fantasi på högvarv och jag insåg snart att det nog var en bättre idé till en psykologisk thriller än något vi skulle göra på riktigt. Och döm om min förvåning när jag två veckor senare, efter en del research, insåg att verkligheten redan överträffat dikten …
Hur har skrivprocessen sett ut?
Av flera anledningar (som vi inte ska gå in på här med risk för att spoila) har det här varit en väldigt annorlunda bok att skriva jämfört med mina tidigare Risk-böcker. Aldrig någonsin har jag lagt så mycket tid på research, och aldrig någonsin har jag funderat, strukit och skrivit om som den här gången. Detta då en stor del av både karaktärerna och händelserna i boken är fritt baserade på ett verkligt fall. ”Fritt” som egentligen betyder raka motsatsen i den här boken. Det måste helt enkelt bli rätt på alla plan. Det har varit en längre process än vanligt, men också något av det roligaste och mest spännande jag varit med om.
Vad vill du att läsarna ska ta med sig från boken?
Förutom en enormt spännande berättelse som säger en hel del om den tid vi lever i hoppas jag att den kommer att sitta kvar hos läsarna ett bra tag. Jag tror att det här är en bok man kommer att vilja diskutera med andra som har läst den, och att de som inte har gjort det kommer att känna sig lite utanför.
Var hämtar du din inspiration?
Livet, omvärlden och allt det märkliga som pågår på den här planeten.
De tre viktigaste ingredienserna för en bra deckare?
Spännande, överraskande och äkta. Det är heller inte fel att försöka vara lite nyskapande och tänja på gränserna. Behöver vi verkligen ännu en deckare om det arton år gamla olösta fallet uppe i Norrland när Inger försvann spårlöst i skogen?