I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp - den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.
I "Klubben" fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.
Otroligt, men sant! Jag har svårt att förstå hur så många människor kunde låta sig luras av en mytoman under så lång tid. En mycket välskriven och relevant bok som tog min in i kulturvärldens mörka rum.
“Du kommer komma på dig själv med att be andra läsa klubben”
En nästan (fast inte alls) overklig berättelse om vad som egentligen hände när Svenska Akademien fick mattan ryckt under sina fötter. Ett tidsdokument av det viktigaste slag, fenomenalt skriven av Matilda Voss Gustavsson!
Den kompletta skildringen av hur "kulturprofilen" och Svenska Akademien ringades in och oegentligheterna uppdagades. Läsvärt och välskrivet tidsdokument.
Klubben av Matilda Voss Gustavsson fullkomlig tog mig med storm och golvade mig med sitt innehåll. Det tog mig några ynka timmar att läsa ut den och jag saknar den fortfarande!
...då ska du läsa "Klubben"!
Denna bok är en otroligt viktig ögonöppnare.
Att få läsa om hur Matilda Voss Gustavsson genomfört sin research och att få höra vittnesmålen från de kvinnor som utsatts för kulturprofilen blir extra gripande eftersom den professionellt journalistiska tonen hålls rakt igenom.
Fantastisk välskriven bok!
Motsättningarna inom akademin, berättelsen om en man som får fritt spelrum inom den svenska kulturens värld skildras av Matilda Voss Gustavsson i denna intressanta och viktiga reportagebok. De kvinnor som utsatts för den s.k kulturprofilen vittnar här om hur omvärlden sett på och accepterat.
"Jag är glad över att jag lyckades normalisera händelsen ... Jag behöll min frihet."
Vem vill vara ett offer? Ge upp sin frihet? Frågorna är en centrala i denna reportagebok.
Gustavsson kastar nödvändigt ljus över maktmissbrukets och maktfullkomlighetens mekanismer. Och den visar den på komplexiteten i övergreppets natur. Ger oss ett faktiskt svar på den urgamla frågan: hur kan vi låta det ske? Lysande reportagekonst!
En bok jag är glad över att ha läst men samtidigt bestört över att den finns. För det måste den. Gustavsson har skickligt, med hjälp av vittnen och offer, kartlagt betydande personer/platser och bevisat vad makt gör med människor när den hamnar i fel händer. Hon visar också på en tystnadskultur som måste få ett slut. Man häpnar över de vidrigheter offren har behövt genomlida. När folk sett på. En viktig bok som jag hoppas får leva länge!